Wanneer moet u zich verplicht laten bijstaan door een advocaat?
De vraag of u zich verplicht moet laten bijstaan door een advocaat is afhankelijk van het soort zaak en van de rechterlijke instantie die de zaak behandelt.
Civiele procedure
- Indien de procedure onder de competentie van de kantonrechter valt, bent u niet verplicht om u te laten bijstaan. De volgende zaken worden door de kantonrechter behandelt:
- Zaken waarbij de vordering minder dan € 25.000 bedraagt
- Arbeidszaken
- Huurzaken
- Eenvoudige strafzaken (overtredingen)
- Consumentenkoopzaken
- Bij alle andere civiele procedures is het wel verplicht om een advocaat in te schakelen (dus ook in geval van hoger beroep bij het gerechtshof en cassatie bij de Hoge Raad).
Strafrechtelijke procedure
Als verdachte bent u niet verplicht om een advocaat in te schakelen. U kunt uzelf dus verdedigen. Desondanks is het verstandig om een advocaat in te schakelen, omdat deze controleert of de regels correct worden toegepast. Ook mag een advocaat aanwezig zijn tijdens het verhoor en kan hij u juridisch adviseren.
Bestuursrechtelijke procedure
Bestuursrechtelijke zaken zijn zaken waarbij een burger een geschil heeft met een overheidsinstantie. Bij dergelijke zaken is het niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Zelfs al u in hoger beroep gaat bij de Centrale Raad van Beroep of de Raad van State (Afdeling Bestuursrechtspraak) is dit niet verplicht. Ook hier geldt wederom: om uw gelijk te kunnen halen in een geschil is het altijd verstandig om een advocaat in te schakelen.
Kort geding
Bent u de gedaagde in een kort geding? Dan bent u niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Bent u eiser in een civiele procedure? Dan bent u wel verplicht om een advocaat in te schakelen. Deze plicht heeft u echter niet indien de zaak bij de kantonrechter dient.
Bent u niet verplicht om een advocaat in te schakelen? Het is in alle gevallen wel verstandig om u bij te laten staan door een advocaat. Een advocaat beschikt immers over gedegen juridische kennis en kan daarmee het verschil maken in een procedure.