Skip to main content

Rechtsbijstandsverzekering: particulier of beroepsmatig

Wie een rechtsbijstandverzekering afsluit krijgt bijstand in geval van een juridisch geschil in de vorm van een advies of bijstand. Voor welke geschillen u verzekerd bent hangt af van de modules die u kiest. Ook hangt het af van het type verzekering dat u heeft afgesloten: beroepsrechtsbijstand of particuliere rechtsbijstand.

Een particuliere rechtsbijstandsverzekering biedt alleen dekking bij conflicten die ontstaan tijdens beroeps- of bedrijfsmatig handelen. Een particuliere verzekering biedt hulp bij geschillen in de privésfeer. Of uw verzekering fiscaal aftrekbaar is hangt af van de gekozen verzekering.

Premie beroepsrechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar

Veel van de kosten die u maakt voor uw onderneming zijn fiscaal aftrekbaar. In tegenstelling tot een particuliere rechtsbijstandverzekering is daarom de premie voor een beroepsrechtsbijstand volledig fiscaal aftrekbaar. Ook kan het zijn dat bij het afsluiten van de premie andere zakelijke kosten komen kijken. Ook deze kunt u opvoeren als aftrekpost.

Het belang van een beroepsrechtsbijstandsverzekering

Beginnende ondernemers overwegen lang niet altijd een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Toch loopt u als ondernemer al snel tegen een klein of groter juridisch geschil aan. Zo kunnen er arbeidsrechtelijke geschillen ontstaan met een werknemer of kunt u te maken krijgen met een partij die zijn betalingsverplichting niet nakomt. Het is dan een prettig idee om te weten dat u juridische ondersteuning kunt krijgen, zonder dat u voor hoogoplopende kosten komt te staan. Bovendien zult u als u verzekerd bent eerder een juridisch deskundige raadplegen, waardoor u voorkomt dat het conflict uit de hand loopt. Wanneer u een beroepsrechtsbijstandsverzekering afsluit kunt u bovendien zelf kiezen welke modules u wel of niet afsluit. U hoeft zich dus niet te verzekeren voor situaties waarmee u in uw beroepspraktijk niet te maken krijgt.

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering met vrije advocaatkeuze? Forsyte Advocaten is dé advocaat ondernemingsrecht in Rotterdam. Of u nu op zoek bent naar een vastgoedadvocaat of bijvoorbeeld een gespecialiseerde vennootschapsrecht advocaat: Forsyte staat u bij!

 

Forsyte Advocaten, specialist voor het MKB, is actief in de BeNeLux.