Geen ingebrekestelling nodig
Reageert de wederpartij op tijd en volledig? Dan is er niets aan de hand en heeft u gekregen wat beide partijen hebben afgesproken. Er zijn drie gevallen waarbij een ingebrekestelling niet nodig is, waarbij wél verzuim vereist is:
- Wanneer een bepaalde deadline niet gehaald is, aangezien het verzuim dan automatisch intreedt.
- Wanneer de verbintenis voortvloeit uit een onrechtmatige daad of schadevergoeding wegens wanprestatie en de verbintenis hierdoor niet direct wordt nagekomen.
- Wanneer uit ofwel de houding, ofwel een mededeling van de persoon waarmee u een overeenkomst heeft afgesloten blijkt, dat deze de overeenkomst niet zal nakomen.
Een voorbeeld uit de praktijk is de ontbinding van een huurovereenkomst na huurachterstand. Verhuurder is niet verplicht om een ingebrekestelling te sturen, maar mag wel incassokosten en wettelijke renten rekenen aan de huurder.
Er zijn ook twee gevallen waarbij verzuim geen vereiste is:
- Op het moment dat u een schadevergoeding vordert en de nakoming van de overeenkomst (ook) op lange termijn onmogelijk is.
- Wanneer er ontbinding van de overeenkomst een gewenste optie is, waarbij de nakoming van de overeenkomst blijvend of tijdelijk onmogelijk is.
Is dat niet het geval, kunt u de overeenkomst ontbinden en eventueel een schadevergoeding eisen. Maar u moet de wederpartij wel een redelijke termijn hebben aangeboden om de afspraken na te komen.
Er zijn gevallen bekend waar een rechtbank of gerechtshof oordeelt dat een partij in verzuim is zonder een ingebrekestelling te hebben ontvangen. Dat gebeurt echter niet vaak en dus is het raadzaam in alle gevallen die ingebrekestelling te sturen.