Skip to main content

In een vaststellingsovereenkomst komen partijen overeen de samenwerking te beëindigen. Doorgaans is in de overeenkomst een paragraaf finale kwijting opgenomen, waarmee partijen vastleggen dat ze niets meer van elkaar te vorderen hebben.

Is dat einde discussie?

Meestal wel, maar niet altijd.

Soms sluiten partijen een vaststellingsovereenkomst af, terwijl zij nog een aantal financiële en/of contractuele zaken aan het afhandelen zijn. Dan is het niet duidelijk tot waar de finale kwijting rijkt. Een partij kan zich uit de onderhandelingen terug trekken met het argument dat er immers voor finale kwijting getekend is.

Een rechter zal naar de feiten en omstandigheden van voor en na het tekenen voor finale kwijting kijken om te beoordelen welke partij in zijn/haar recht staat.

Conclusie

Als u een vaststellingsovereenkomst tekent met finale kwijting terwijl nog niet alles afgerond is, benoem dan de zaken in de overeenkomst waar nog geen overeenstemming is bereikt en dus niet onder de kwijting vallen.

Verstandiger echter (en voor iedereen duidelijker) is het wachten met het tekenen van de vaststellingsovereenkomst tot u daadwerkelijk niets meer te vorderen heeft.

Zit u in de fase waarin u een samenwerking aan het afsluiten bent en wenst u hierover advies? Wij staan u graag bij.