Skip to main content

Mensen starten samen een vennootschap en hebben goede hoop een succesvolle dienst of product te ontwikkelen en daarmee de markt te veroveren. Er gaat veel geld verdiend worden.

Het blijkt echter minder soepel te verlopen dan gedacht en de eerste jaren is vooral hard bikkelen. Aangezien de verwachtingen anders waren dan de realiteit kan er wrijving ontstaan. Steekt iedereen er evenveel tijd in? Doen we wat er toegezegd is?

Een van de pioniers kan dan onverwachts een mogelijkheid aan zien komen dat net niet met de ‘core business’ te maken heeft: een corporate opportunity.

Wat te doen?

Dit zou iemand in de verleiding kunnen brengen om te stoppen met de onderneming en voor zijn/haar eigen kansen te gaan met de corporate opportunity. Als dat gebeurt en later krijgen de voormalige partner(s) daar lucht van, kunnen ze gaan procederen.

De mogelijkheid diende zich immers aan ten tijde van de samenwerking en alles behoort dan eigendom te zijn van de vennootschap.

De rechter zal oordelen dat de vertrekkende partij onrechtmatig heeft gehandeld.

Verstandiger is de mogelijkheid te bespreken met de partner(s) en te bespreken hoe dit onderdeel te laten van de ontvlechting van de vennootschap. Er kan zelfs een prijs worden afgesproken voor het feit dat de vertrekkende partner de mogelijkheid verder mag ontwikkelen.

Conclusie

Het verbreken van de zakelijke relatie na samen een vennootschap te hebben opgericht is een moeizaam proces dat met veel emoties gepaard gaat. Dat proces wordt nodeloos bemoeilijkt als u een corporate opportunity stilzwijgend meeneemt.

Wees transparant over wat u wilt gaan doen en probeer dit proces zakelijk af te ronden.

Uiteraard kunnen wij u hierin bijstaan.