Skip to main content

Emoties kunnen behoorlijk hoog oplopen als de onderneming in zwaar weer verkeert. Alles komt dan van alle kanten op u af en het is lastig om het zicht te blijven houden op wat u als ondernemer moet doen. De gevolgen kunnen groot zijn.

Betalingsonmacht

Als faillissement dreigt, bevindt u zich al in de situatie dat u niet meer alle rekeningen kunt betalen. Als u merkt dat het faillissement onafwendbaar is, heeft u wellicht nog beperkte middelen, maar het is niet verstandig op dat moment nog leveranciers die u het gunt te betalen. Een curator kan dat opvatten als bevoordeling van de ene leverancier boven de andere en die financiële transactie kan hij terug laten draaien.

Speciale aandacht vragen vorderingen van de Belastingdienst en het Bedrijfstakpensioenfonds. Uiterlijk twee weken nadat u de afdracht had moeten doen, dient u bij hen melding te maken van betalingsonmacht.

Indien u dat nalaat, kunt u beticht worden van onbehoorlijk handelen en vervolgens privé aansprakelijk gesteld voor de afdrachten en premies. Dan bent u niet alleen uw onderneming kwijt, maar ook (een deel) van uw vermogen.

Conclusie

Een curator onderzoekt na een faillissement of er sprake is bestuurdersaansprakelijkheid en dat kan zeer vervelende gevolgen hebben.

U doet er verstandig aan bijstand te zoeken van een ervaren ondernemingsrecht advocaat.