Skip to main content

De Wet Goed Verhuurderschap stelt verschillende eisen aan verhuurders. Dit betekent dat verhuurders hun huurprocessen mogelijk moeten aanpassen om te voldoen aan deze nieuwe verplichtingen. De belangrijkste aspecten van de wet zijn hieronder beschreven:

1. Transparantie over Huurprijzen en Servicekosten

Verhuurders zijn verplicht om volledig open te zijn over de huurprijs en de bijkomende kosten, zoals servicekosten. Deze moeten duidelijk worden vermeld in het huurcontract en de bijbehorende documenten. Misleidende praktijken, zoals het achterhouden van kosten of het onterecht verhogen van de huurprijs na het tekenen van een huurcontract, worden door de WGV expliciet verboden.

2. Borgstelling

Verhuurders mogen een borgsom vragen van maximaal twee maanden huur. Na het beëindigen van de huurovereenkomst moet de borg binnen een redelijke termijn (meestal binnen 30 dagen) worden teruggestort aan de huurder, tenzij er gegronde redenen zijn om een deel van de borg in te houden, zoals schade aan de woning. Dit moet echter altijd goed onderbouwd en schriftelijk medegedeeld worden aan de huurder.

3. Gemeentelijke Vergunningplicht

Een belangrijke nieuwigheid in de WGV is dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om voor bepaalde verhuurders een vergunningplicht in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor verhuurders die meerdere woningen bezitten of in gebieden waar woningnood heerst. In deze gevallen moeten verhuurders aantonen dat zij voldoen aan de eisen van goed verhuurderschap om in aanmerking te komen voor een vergunning.

4. Non-discriminatie bij de Selectie van Huurders

Verhuurders moeten een transparante en non-discriminerende procedure volgen bij het selecteren van huurders. Discriminatie op basis van onder andere ras, afkomst, geslacht, leeftijd, of inkomen is verboden. Gemeenten kunnen op basis van meldingen onderzoeken of er sprake is van discriminatie en kunnen boetes opleggen als verhuurders zich hier schuldig aan maken.

5. Handhaving en Boetes

Een ander belangrijk onderdeel van de WGV is dat gemeenten de bevoegdheid krijgen om streng te handhaven op misstanden. Verhuurders die de regels overtreden kunnen hoge boetes krijgen, die kunnen oplopen tot wel €90.000. Bij ernstige of herhaalde overtredingen kunnen deze boetes nog verder oplopen. Gemeenten kunnen ook de verhuurvergunning van een verhuurder intrekken als die zich niet aan de regels houdt.