De wet kent een aantal uitzonderingen waarbij de huurprijsregulering niet van toepassing is:
1. Nieuwbouwwoningen: Voor nieuwbouwwoningen geldt dat verhuurders gedurende 20 jaar na oplevering een prijsopslag van 10% mogen hanteren boven op de maximale huurprijs die door het Woningwaarderingsstelsel (WWS) is vastgesteld. Deze regeling is bedoeld om de investeringsbereidheid te stimuleren en geldt voor midden huurwoningen die zijn opgeleverd na de invoering van de wet Volkshuisvesting Nederland.
2. Monumenten: De 15 procent maximale huurprijsopslag die eerder gold voor woningen in beschermde stads- en dorpsgezichten is afgeschaft. In plaats daarvan is er nu een forfaitaire maximale opslag van 5% voor huurwoningen die gebouwd zijn vóór 1965 en zich bevinden binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht, mits er geen andere monumentenopslag van toepassing is.
Voor provinciale en gemeentelijke monumenten geldt nu een maximale opslag van 15% op de huurprijs. Bij rijksmonumenten is de eerdere waardering van 50 WWS-punten omgezet naar een 35 procent maximale huurprijsopslag. Deze wijziging is van toepassing op nieuwe huurcontracten die op of na 1 juli 2024 zijn getekend.
3. Woningen met hoge energielabels: Voor woningen met een hoog energielabel (A of hoger) geldt dat zij extra punten kunnen ontvangen binnen het WWS. Dit betekent dat verhuurders van energiezuinige woningen hogere huren kunnen vragen, terwijl huurders profiteren van lagere energiekosten.
4. Woningen voor speciale doelgroepen: Woningen die speciaal zijn gebouwd voor specifieke doelgroepen, zoals studenten en ouderen, kunnen onder speciale regels vallen. Dit kan per gemeente verschillen en is vaak afhankelijk van lokale regelingen of subsidies.
5. Woningen met huurprijzen boven de liberalisatiegrens: Als de huurprijs bij aanvang van het huurcontract (indien het contract voor 1 juni 2024 was ondertekend) boven de liberalisatiegrens lag, mag de verhuurder de woning verhuren in de vrije sector tot 1 januari 2025, hierna kan de verhuurder beboet worden door de gemeente.
6. Specifieke regionale regels: Sommige gemeenten kunnen extra of afwijkende regels instellen, zoals gebiedsgerichte verhuurvergunningen. Het is belangrijk dat verhuurders zich goed op de hoogte houden van lokale wet- en regelgeving om te voorkomen dat zij overtredingen begaan.
Lees verder >
De Wet Betaalbare Huur: Voordelen voor verhuurders