1. Strengere handhaving: Gemeenten hebben vanaf januari 2025 de bevoegdheid om strenger op te treden tegen verhuurders die de regels overtreden. Dit kan leiden tot boetes en andere sancties als verhuurders zich niet aan de maximale huurprijzen houden.
2. Beperkte flexibiliteit bij huurverhogingen: Door de invoering van het puntensysteem kunnen verhuurders in het middenhuursegment de huurprijs niet langer vrij bepalen. Huurverhogingen zijn beperkt tot de jaarlijkse inflatiecorrectie en de regels van het WWS.
3. Potentiële afname van rendement: Met name particuliere verhuurders hebben tijdens de internetconsultatie zorgen geuit over de impact van de wet op hun rendement. Voor verhuurders die veel hebben geïnvesteerd in renovatie of onderhoud, kan de gereguleerde huurprijs hun inkomsten beperken.
Gevolgen op lange termijn
1. Meer betaalbare huurwoningen: De wet is ontworpen om het middenhuursegment betaalbaarder te maken, wat naar verwachting zal leiden tot een toename van beschikbare middenhuurwoningen.
2. Toename juridische procedures: De uitgebreide bevoegdheden van de Huurcommissie en de dwingende handhaving door gemeenten kunnen op termijn leiden tot meer juridische conflicten tussen huurders en verhuurders. Verhuurders moeten voorbereid zijn op een toename van huurgeschillen.
Wat blijft hetzelfde?
Vrije sectorwoningen boven de liberalisatiegrens blijven vrijgesteld van het WWS. Voor deze woningen blijft de huurprijs vrij onderhandelbaar.