Skip to main content

1. Uitbreiding van het Woningwaarderingsstelsel (WWS): Een van de belangrijkste veranderingen is de uitbreiding van het WWS naar het middenhuursegment. Voorheen was dit puntensysteem alleen van toepassing op sociale huurwoningen, maar nu geldt het ook voor middenhuurwoningen met een huurprijs tot 186 punten . Het puntensysteem bepaalt de maximale huurprijs op basis van de kwaliteit van de woning, zoals oppervlakte, voorzieningen en energiezuinigheid.

2. Maximaal toegestane huurprijs: Verhuurders van woningen die vallen onder het WWS moeten zich vanaf 1 juli 2024 houden aan een maximale huurprijs. Dit geldt voor nieuwe huurcontracten, maar ook voor bestaande contracten waarbij de huurprijs boven de maximaal toegestane prijs ligt, kunnen huurders actie ondernemen om hun huurprijs te laten verlagen. Verhuurders riskeren vanaf januari 2025 boetes als ze te hoge huurprijzen vragen.

3. Verplichte puntentelling bij nieuwe huurovereenkomsten: Verhuurders zijn nu verplicht om bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst een puntentelling aan de huurder te verstrekken. Dit zorgt voor transparantie en voorkomt dat huurders te veel betalen

4. De WOZ-waarde speelt een belangrijke rol in het bepalen van de huurprijs. De wet heeft de WOZ-cap verhoogd van 142 naar 186 punten. Dit zorgt ervoor dat woningen met een hoge WOZ-waarde niet onevenredig hoge huren kunnen vragen, vooral in stedelijke gebieden zoals Amsterdam. Vanaf 1 mei 2022 mag de WOZ-waarde maximaal 33% bijdragen aan het totale puntenaantal dat een huurwoning krijgt volgens het woningwaarderingsstelsel (WWS).