Skip to main content

Het is een aanhoudend probleem: ongewenst gedrag op de werkvloer. Ongewenst gedrag omvat onder andere (seksuele) intimidatie, agressie, pesten, geweld en discriminatie. Dergelijk gedrag heeft een grote impact op medewerkers die hiermee te maken krijgen.

Op 17 februari 2025 werd door staatssecretaris Nobel het wetsvoorstel voor een verplichte gedragscode tegen ongewenst gedrag opengesteld voor internetconsultatie. Dit betekent dat iedereen zijn of haar visie kan geven over het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Inhoud van het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel verplicht werkgevers een gedragscode te hanteren. Dit is het gevolg van een verandering van de Arbeidsomstandighedenwet. Het is belangrijk te vermelden dat het wetsvoorstel een uitzondering maakt voor kleine werkgevers met minder dan tien werknemers in dienst.

De gedragscode moet een aantal essentiële elementen bevatten:

  • Een omschrijving van wat kwalificeert als ongewenst gedrag;
  • Concrete voorbeelden van ongewenste gedragingen, zodat dit voor iedereen begrijpelijk is;
  • De maatregelen en sancties die opgelegd kunnen worden bij overtreding van de gedragscode;
  • Een gedetailleerde omschrijving van de ondersteuning die mogelijk is voor zowel werknemers als werkgevers die met ongewenst gedrag te maken krijgen;
  • De functie van de persoon bij wie werknemers terechtkunnen met vragen over de gedragscode.

Daarnaast is het van groot belang dat werknemers de mogelijkheid hebben de gedragscode in te zien. Dit geldt ook voor het verkrijgen van informatie over de inhoud van de gedragscode.

Gevolgen van de gedragscode

Werkgevers zijn momenteel al verplicht beleid te voeren tegen psychosociale arbeidsbelasting. Psychosociale arbeidsbelasting is de mentale en emotionele belasting die werknemers ervaren als gevolg van hun werk. Een factor van psychosociale arbeidsbelasting is ongewenst gedrag. Het staat werkgevers vrij zelf te bepalen welke maatregelen zij hiervoor treffen. De invoering van een verplichte gedragscode geeft invulling aan deze maatregelen.

Doel van de gedragscode

Het opstellen van een gedragscode is een laagdrempelige en toegankelijke manier voor bedrijven om een sociaal veilige werkomgeving te bevorderen. De gedragscode verschaft duidelijkheid over ongewenst gedrag en waarborgt een sociaal veilige werkplek. Dit maakt het mogelijk voor werknemers gesprekken aan te gaan over wat gewenst gedrag en wat ongewenst gedrag is.

Internetconsultatie

Op 23 maart 2025 sluit de internetconsultatie. Na afloop zal de ministerraad besluiten of en in welke vorm het wetsvoorstel ingediend wordt bij de Tweede Kamer. De beoogde invoeringsdatum is 1 juli 2026.