Skip to main content

Huur van horecapanden met 50% verlagen

Als huurder hebt u de plicht om uw huur te betalen aan uw verhuurder. Het kan echter wegens de Coronacrisis moeilijk zijn om deze kosten te blijven voldoen. Indien u een horecaonderneming hebt, en deze gesloten is, kan het zijn dat het betalen van de huur onmogelijk lijkt te worden. Naast de steunmaatregelen kan het zijn dat uw kosten niet volledig gedekt worden. De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) is een regeling die u kunt aanvragen om uw vaste lasten te kunnen voldoen. In een eerder blog hebben wij uitgelegd wat deze precies inhoudt.

Oplossing

Als huurder kunt u het beste eerst contact opnemen met de verhuurder van het pand en overleggen wat de eventuele mogelijkheden zijn. Denk aan uitstel van een huurbetaling, een gedeeltelijke kwijtschelding, een tijdelijke huurkorting of een permanente huurverlaging. Wellicht komen jullie samen tot een oplossing. Op de website van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat een dergelijk formulier waarmee u dit kunt aanvragen bij uw huurbaas.

Hoe zit dat in de toekomst?

Voor winkels in de detailhandel is al een regeling getroffen waarbij winkelbazen maar 50% van hun huur dienen te betalen. Wanneer en óf dit voor huurders in de horeca zal gaan gelden, is nog onduidelijk. Er zijn door enkele horecaeigenaren procedures gestart tegen het betalen van de huur. Deze gevorderde huurkortingen zijn op diverse gronden toegekend aan de huurder. Er dient sprake te zijn van onvoorziene omstandigheden waarbij het recht op huurverlaging aannemelijk is.

Tevens is het als verhuurder nadelig wanneer de huur met 50% wordt verlaagd. Dit is een groot gemis in inkomen. Wel is het fijn indien huurder en verhuurder er samen uit kunnen komen.

Horeca schadecompensatie

Forsyte Advocaten is in samenwerking met Advoconsult Advocatuur onlangs een campagne gestart om een schadecompensatieregeling te treffen voor gedupeerde horecaondernemers. Voor meer informatie, zie https://horecaschadecompensatie.nl.

Bij verdere vragen omtrent de huur van uw onderneming of van de verhuur van uw pand, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Forsyte Advocaten, specialist voor het MKB, is actief in de BeNeLux.