Skip to main content

Uw onderneming kan er zo slecht voorstaan dat de situatie hopeloos lijkt. Dan kunt u overwegen uw eigen faillissement aan te vragen. In het navolgende gaan we in op afwegingen en risico’s.

Wanneer mag u uw eigen faillissement aanvragen?

U mag het faillissement van uw onderneming zelf aanvragen als:

  • De onderneming gestopt is met betalen;
  • Er minimaal twee vorderingen bij verschillende crediteuren zijn, waarvan een direct opeisbaar.

U dient een faillissementsverzoek in bij de rechtbank en binnen enkele dagen ontvangt u een uitnodiging voor een besloten zitting. U dient aanwezig te zijn om vragen te beantwoorden. Indien de rechter uw verzoek honoreert, verklaart hij de onderneming failliet en stelt een curator en rechter-commissaris aan.

Als de rechter uw verzoek afwijst, kunt u in binnen acht dagen in hoger beroep gaan.

Waarom zou u uw eigen faillissement aanvragen?

Uw onderneming verkeert al geruime tijd in zwaar weer en er is geen uitzicht dat het beter zal gaan. Crediteuren worden steeds ongeduldiger en beslagen worden gelegd of dreigen gelegd te worden. Het is een kwestie van tijd voor het faillissement door een of meerdere crediteuren zal worden aangevraagd.

U heeft de hoop verloren dat er nog een uitweg is en u wilt uw schuldeisers voor zijn door zelf het faillissement aan te vragen. Zo heeft u de tijd om u in te lezen en voor te bereiden op wat komen gaat en u houdt in zekere zin de regie in deze moeilijke tijden.

Hoe te handelen?

Een goede voorbereiding is noodzakelijk. De administratie moet goed op orde zijn. De aandeelhouder(s) moeten goedkeuring verleend hebben.

U dient het ingevulde formulier ‘eigen aangifte faillietverklaring’ in bij de rechtbank van uw statutaire woonplaats.

Bijstand van een advocaat is niet noodzakelijk, maar wel raadzaam om de risico’s van bestuurdersaansprakelijkheid af te dekken.