Skip to main content

Inleiding

Stel, u bent op zoek naar een nieuwe baan en doorloopt succesvol de sollicitatieprocedure. U ontvangt een uitnodiging om uw arbeidsovereenkomst te ondertekenen. In deze overeenkomst staat echter een beding die bepaalt dat u na afloop van uw dienstverband niet bij concurrerende bedrijven mag werken, ook wel het concurrentiebeding genoemd. Werkgevers willen door dit concurrentiebeding bedrijfsbelangen zoals bedrijfsgeheimen, kennis en klantgegevens beschermen.

Het concurrentiebeding, zoals geregeld in artikel 7:653 BW is een beding waarin de werknemer en werkgever met elkaar afspreken dat het niet toegestaan is om na afloop van de arbeidsovereenkomst bepaalde werkzaamheden te verrichten voor concurrerende ondernemingen.

Conform artikel 7:653 lid 1 BW mag een werkgever bij een arbeidsovereenkomst slechts een concurrentiebeding met een werknemer aangaan als:

  1. De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aangegaan is.
  2. De werknemer meerderjarig is.
  3. Deze schriftelijk is overeengekomen.

Indien een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is overeengekomen, dient de werkgever naast de bovengenoemde eisen ook schriftelijk te motiveren vanwege welke zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen het concurrentiebeding noodzakelijk is.

Status quo

Concurrentiebedingen worden op een zodanige manier gebruikt door werkgevers dat dit kan leiden tot een ongerechtvaardigde beperking van de vrije arbeidskeuze van werknemers. Werknemers worden immers belemmerd van baan te kunnen wisselen en werkzaam te blijven binnen hun expertise. Tegelijkertijd is het voor werkgevers moeilijker om nieuwe werknemers aan te nemen. Het gevolg hiervan is dat dit het goed functioneren van de arbeidsmarkt raakt.

Toekomstig recht

In 2024 heeft het kabinet Rutte een concept Wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding (hierna: het Wetsvoorstel) ingediend. De beoogde datum van inwerkingtreding van het Wetsvoorstel was gesteld op 1 januari 2025. Uit de jaarplanning 2025 van het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijk dat het Wetsvoorstel op zijn vroegst in Q4 van 2025 aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden. In dit Wetsvoorstel  worden de regels die gelden voor het concurrentiebeding aangescherpt.  De belangrijkste wijzigingen die in het wetsvoorstel worden belicht zijn als volgt:

  • De duur van het concurrentiebeding is maximaal één jaar, waarbij de werkgever de duur en het geografisch bereik schriftelijk moet motiveren;
  • Het zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelang voor een concurrentiebeding moet schriftelijk worden gemotiveerd voor alle arbeidsovereenkomsten;
  • De werkgever zal het concurrentiebeding uiterlijk één maand voor einde van de arbeidsovereenkomst en schriftelijk moeten inroepen, onder vermelding van het aantal maanden waarvoor het concurrentiebeding wordt ingeroepen;
  • De werkgever is verplicht de werknemer een vergoeding te betalen als de werkgever een concurrentiebeding daadwerkelijk inroept. Deze vergoeding bedraagt 50% van het laatstverdiende maandloon, voor elke maand dat het concurrentiebeding wordt ingeroepen. Als het beding bijvoorbeeld voor 12 maanden wordt ingeroepen, betekent dit dat de werknemer recht heeft op een vergoeding van zes maanden loon.

Inmiddels is door de wetgever overwogen of het wenselijk is aan het wetsvoorstel toe te voegen dat concurrentiebedingen niet zijn toegestaan tot een salarisgrens van € 66.000,- per jaar op fulltimebasis. Voor dit bedrag wordt gekeken naar het salaris aan het einde van het dienstverband. Werknemers tot deze salarisgrens zijn dan altijd vrij in de arbeidskeuze. In een Kamerbrief van 17 juni jl. presenteerde Minister van Gennip de resultaten van het onderzoek.  Uit deze resultaten blijkt dat het stellen van een salarisgrens het beschermen van het bedrijfsdebiet in de weg zou kunnen staan. Of bedrijfsdebiet aanwezig is dat beschermt moet worden is immers niet afhankelijk van het salaris. Als er een salarisgrens wordt ingevoerd heeft dit tot gevolg dat de werkgever het bedrijfsdebiet tot en met die salarisgrens niet langer of alleen door grote aanpassingen in de bedrijfsvoering zal kunnen beschermen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door functies met bedrijfsgevoelige informatie hoger in te schalen.

Conclusie

Het concurrentiebeding wordt vaak ingeroepen in arbeidsovereenkomsten om bedrijfsbelangen zoals bedrijfsgeheimen, kennis en klantgegevens te beschermen. Het Wetsvoorstel beoogt het gebruik van een concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten aan banden te leggen. De meest ingrijpende wijziging in het Wetsvoorstel is dat de werkgever die het concurrentiebeding inroept een vergoeding aan de werknemer moet betalen. Voor nu zijn deze beoogde wijzigingen toekomstig recht. Indien u uitgenodigd wordt om een arbeidsovereenkomst te ondertekenen is het belangrijk dat u twee keer nadenkt of u in uw vrijheid van arbeidskeuze beperkt wilt worden.

Bij Forsyte Advocaten hebben wij specialistische kennis op het gebied van concurrentiebedingen. Indien u geadviseerd wil worden met betrekking tot dit onderwerp, staan wij voor u klaar.