Skip to main content

Bedrijfsnaam bedenken

Wanneer u een onderneming opricht, dient deze te zijn voorzien van een bedrijfsnaam. Deze naam, ook wel handelsnaam, moet uw onderneming kenmerken. Maar hoe verzint u deze handelsnaam? Niet alle namen zijn wettelijk toegestaan. In de Handelsnaamwet zijn de regels omtrent de handelsnaam opgenomen. U moet zich aan deze wet houden bij het bedenken van een bedrijfsnaam.

Allereerst dient u een bedrijfsnaam te kiezen. Indien u hier geen ideeën voor hebt, kunt u verschillende tools gebruiken. Vervolgens kiest u een duidelijke naam, die onderscheid maakt tussen de rest. Het is namelijk belangrijk om verwarring of misleiding te voorkomen. U dient dus ook de bestaande handelsnamen en merken te respecteren. Zij waren immers eerder met deze naam. Daarna is het van belang om te controleren of de bedrijfsnaam toegestaan is. Tot slot kunt u om advies vragen.

Kiezen

Bij het kiezen van een bedrijfsnaam is het van belang om de tijd te nemen. Deze naam is in principe voor altijd. Het is altijd mogelijk om uw handelsnaam aan te passen, maar dit is niet aan te raden. Uw klanten kunnen hierdoor in de war raken. Zo kan het ook zijn dat u uw bekendheid kwijtraakt. Bedenk dus niet pas de naam de dag voordat u zich gaat inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het is van belang dat de handelsnaam van toepassing is op uw bedrijf en product of dienst. Bij het serieus nadenken en kiezen van de bedrijfsnaam moet u ook de tijd uittrekken om te controleren of deze bedrijfsnaam niet te dicht in de buurt komt van een bestaande concurrent of er aan andere regels wordt voldaan.

Tools

Wanneer u geen inspiratie hebt bij het bedenken van een bedrijfsnaam, bestaan er verschillende tools die u kunt gebruiken. Bij de tool ‘Dot-o-mator’ typt u een begin naam en een eind naam in. Hieruit komen verschillende combinaties uit ter inspiratie. Een andere tool is ‘Name|Grep’. Hierbij typt u een naam in die u terug wil laten komen in de bedrijfsnaam en vervolgens komen er verschillende suggesties uit. Tot slot bestaat de tool ‘Awkwords’, waarbij u letters kiest die u in de bedrijfsnaam terug wil zien.

Duidelijk

De handelsnaam kan veel zeggen over een bedrijf. Om klanten aan te trekken is het ook noodzakelijk om een naam te hebben die meteen laat zien wat voor bedrijf het is. Zo niet, is de klant eerder geneigd naar een ander te gaan. Het kan echter wel per branche verschillen.

Onderscheidend

Een voorwaarde volgens de wet voor het kiezen van een bedrijfsnaam is dat die voldoende onderscheidend moet zijn. Uw bedrijfsnaam moet dus duidelijk onderscheid laten zien ten opzichte van een ander. Alleen de naam ‘dierenwinkel’ is niet genoeg onderscheidend. U zou bijvoorbeeld wel uw naam of een andere omschrijving ervoor of erachter aan toe kunnen voegen.

Verwarring of misleiding

Verder mag de bedrijfsnaam niet voor verwarring of misleiding zorgen. Het is bijvoorbeeld niet wettelijk toegestaan om de letters nv/vof/bv te gebruiken als uw bedrijf een andere rechtsvorm heeft. Ook mag een naam die erg veel lijkt op een bestaande naam ook niet. Als bijvoorbeeld de naam van een bekend merk terugkomt in jouw bedrijfsnaam kan dit voor veel verwarring zorgen. Ook kunt u hiermee mensen misleiden.

Respecteren

De naam die u heeft bedacht voor uw bedrijf mag niet in strijd zijn met andere bestaande merken of handelsnamen. Het is dus van belang om rekening te houden met het werkgebied waarbinnen u handelt en de aard van de onderneming. Het mag dus niet lijken op een bestaande handelsnaam, ook niet als u dezelfde naam hebt. U mag het tevens ook niet anders spellen. Daarnaast is het belangrijk om uw bedrijfsnaam origineel te maken. Wanneer het lijkt op een bestaande handelsnaam, maar u wel binnen een hele andere branche werkt, zullen mensen u toch associëren met een ander. Zorg er dus voor dat uw bedrijfsnaam origineel is. Wanneer u toch dezelfde naam wil als een bestaand bedrijf, hoeft dat niet per definitie een probleem te zijn. Indien de afstand tussen de bestaande en uw vestiging voldoende is, hoeft het niet voor problemen te zorgen. Zo kan men goed genoeg onderscheid maken tussen de twee bedrijven.

Controleren

Om na te gaan of u uw gekozen bedrijfsnaam wel mag gebruiken, kunt u deze controleren. Dit kunt u doen bij de Kamer van Koophandel en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) in Den Haag. Wanneer u uw toekomstige bedrijfsnaam hebt bedacht, kunt u deze registeren bij de Kamer van Koophandel en hebt u eveneens het recht om dezelfde handelsnaam als merk te deponeren bij het BBIE. Deze registratie is echter niet kosteloos. Het is dan ook belangrijk om dit te zien als een investering voor de toekomst. Wanneer u voor uw bedrijf een website wil maken, dient u ook de beschikbaarheid van de domeinnaam te checken. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen op de website van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Advies

Tot slot is het altijd handig om advies te vragen aan uw naasten. Vraag uw familie, vrienden en collega’s wat zij van de naam vinden en of zij eventueel tips hebben. U bent misschien zelf helemaal weg van de naam, terwijl uw omgeving dit misschien niet is. Zij kunnen u een eerlijk en objectief oordeel geven waar u echt wat aan heeft. Het zou namelijk zonde zijn als u achteraf toch advies had willen vragen. De handelsnaam is immers, in de meeste gevallen, voor altijd.

Bij verdere vragen omtrent het bedenken van een bedrijfsnaam, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Forsyte Advocaten, specialist voor het MKB, is actief in de BeNeLux.